torstai 1. syyskuuta 2016

Liikkuvuus voimaharjoittelun tukena

Liikkuvuus ja lihashuolto on tärkeä osa voimaharjoittelua. Liikkuvuusharjoittelu mielletään usein venyttelynä, mutta tosiasiassa liikkuvuusharjoittelua voidaan toteuttaa myöskin aktiivisilla liikkuvuusliikkeillä ja jopa vastusta käyttäen. Liikkuvuus voidaan jakaa yleisliikkuvuuteen ja lajiliikkuvuuteen. Yleisliikkuvuudella tarkoitetaan koko kehon nivelten liikeratojen laajuutta, kun taas lajiliikkuvuudessa huomio kiinnitetään jonkin suoritteen liikesuuntaan ja liikkeessä käytettävien nivelten/lihasten liikeratoihin.

Liikkuvuusharjoittelun ja venyttelyn hyödyistä kiistellään jatkuvasti. Itse pidän sitä tärkeänä osana voima- kestävyys- ja nopeusharjoittelua. Liikkuvuuden ja notkeuden hyötyjä on monia:

  • Liikkuvuusharjoittelulla saavutetaan laajempia liikeratoja > joka johtaa puhtaampaan ja parempaan tekniikkaan
  • Vastavaikuttajalihasten laaja liiketaso > auttaa saavuttamaan suurempia liikenopeuksia
  •  Yleisesti ottaen liikkuvuus vaikuttaa positiivisesti voimantuottoon, nopeuteen ja rentouteen kaikissa syklisesti toistuvissa lajeissa( lajeissa, joissa suoritus toistuu useasti)
  • Hyvällä notkeudella ja liikkuvuudella on myös lihasvammoja ehkäisevä vaikutus.
Työssäni tulee usein vastaan tapauksia joissa voimaharjoittelu on jäykistänyt lihaksia niin, että esimerkiksi ryhti on huonontunut. Myöskin esimerkiksi olkanivelen vajaa liikerata voi aiheuttaa tietyissä liikkeissä epäpuhtaaseen tekniikkaan ja sitäkautta olkapään kipeytymiseen tai vammaan. Näin kävi itselleni talvella ja vielä tänäänkin teen kuntouttavia harjoitteita olkapään kipeytymisen estämiseksi.

Ohjatut liikkuvuus ja kehonhuoltotunnit ovat mitä mainioin tapa pitää liikkuvuusharjoittelu omassa treenissään mukana. Usein ohjattuna liikkuvuusharjoitteet tulee tehtyä paremmin ja kärsivällisemminkin. Buugilla on tarjolla liikkuvuus- ja kehonhuoltotunteja runsaasti joogasta rullaukseen ja venyttelyyn

Omille asiakkailleni teetän usein liikkuvuusharjoitteita kartoittaakseni liikkuvuuden tasoa ja tässä muutama esimerkki aktiivisista liikkuvuusharjoitteista ja liikkeistä joilla voit testata omaa liikkuvuuttasi:

Kuvissa: eteentaivutus keppiä vasten, alkuasennosta loppuasentoon.


Kuvissa: valakyykky, alkuasennosta loppuasentoon.























Liikunnallista loppuviikkoa!

- Pauli

Lähteet: Antti Mero & Ari Nummela & Kari Keskinen, &  Keijo Häkkinen(2007) Urheiluvalmennus, VK-Kustannus OY


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti