tiistai 21. helmikuuta 2017

Tehokeinot osa 3

Tehokeinoissa on seuraavana esittelyssä  osittaiset toistot. Osittaisilla toistoilla tarkoitetaan jonkin liikkeen purkamista osiin ja näiden osittaisten suoritteiden tekemistä varsinaisen positiivisen harjoitussarjan päätyttyä. Osittaiset toistot on hyvä ottaa käyttöön  silloin kun liikettä ei pystytä enää kokonaisuudessaan tekemään.
Usein liikkeissä on heikko kohta. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi jalkakyykyn syvintä vaihetta, jossa väsyminen huomataan ensimmäisenä. Polven ojentajalihas pystyy tuottamaan eniten voimaa keskipitkillä nivelkulmilla, jolloin liikkeen keskivaiheilla ja etenkin yläasennoissa on voimaa huomattavasti enemmän kuin kyykyn syvimmässä vaiheessa. Tällöin osittaisia toistoja voitaisiin tehdä pumppaavaa liikettä kyykyn syvimmillä vaiheilla ja saada tällä tavalla kehitettyä liikkeen raskainta osaa. Usein tehokeinoilla kuitenkin pyritään väsyttämään lihas kokonaan ja saamaan vielä varsinaisen sarjan päätteeksi vielä väsytystä ja sitä kautta hypertrofiaa eli lihaksen poikkipinta-alan kasvua tehostettua. Niin on tässäkin tapauksessa tavoitteena.

Esimerkkiliikkeenä on hauiskääntö.
Liike voidaan jakaa kahteen osaan:
1. Alhaalta puoleen väliin
2. Puolesta välistä ylös


Esimerkki hauiskääntö harjoituksesta jonka päätteeksi osittaiset toistot:

10-15 kokonaista hauiskääntöä-->
max määrä alhaalta puoleen väliin-->
max määrä puolesta välistä ylös-->
1-1,5 min palautus, jonka jälkeen sama toistetaan 3-4 kertaa.


Osittaiset toistot eivät sovellu kaikkiin liikkeisiin, eikä niillä tulisi korvata kokonaista liikettä, vaan niin kuin aikaisemmissakin tehokeinoissa ne tuovat lisää tehoa harjoitukseen, mikäli se on tarpeen.
Rohkeasti kokeilemaan! Ja tulkaa ihmeessä kysymään lisää/ kertomaan omista kokemuksista! Nähdään Buugilla;)
- Pauli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti