sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Raskaus ja liikunta


Kirjoitan aiheesta, koska se sattuu olemaan itselleni hyvin ajankohtainen. Tänään sunnuntaina 10.4. kun tätä kirjoitan, on siis minun laskettu aikani. Raskausajan liikunnasta nousee monenlaisia kysymyksiä sillä hetkellä, kun aihe on henkilölle ajankohtainen. Ympäröivä maailma haluaa jakaa empaattisesti oman tarinansa raskaudestaan ja vielä usein lisäksi kaverinkin tarinan, joka liittyy raskausajan vointiin ja pystyikö liikkumaan sinä aikana vai ei. Edelleen on uskomuksia, että raskausaikana liikunnassa pitää tarkkailla sykettä ja pitää lopettaa esim. hyppy- ja tärähtävä liikunta hyvissä ajoin. Mihin nämä uskomukset perustuvat ja onko niille taustalla tutkittua tietoa, että jokaisen odottavan tulisi toimia näin? Löysin The New York Timesin julkaisun aiheesta, jossa kysyttiin, mikä on tieteen näkemys siihen, ettei raskaana olevan syke saisi nousta yli 140 lyöntiä per minuutti. Vastauksena oli, että tuo raja-arvo on määritetty vuonna 1985, jolloin tieteellinen tieto asiasta oli hyvin niukkaa. Toki ennen tuota määritystä 60-ja 70-luvuilla uskottiin, ettei harjoittelu raskaana ollut suotavaa laisinkaan.

Olen toiminut yli 10 vuotta personal trainerina ja valmentanut myös raskaana olevia asiakkaita. Jokaiselle asiakkaalle olen ohjeistanut oman kehon kuuntelun tärkeyttä ja keskittymistä siihen, mitä keho kertoo. Turhat pelot ja pelon ennakointi kannattaa jättää, koska usein ne estävät tekemästä mahdollisiakin asioita. Kukaan muu ei voi tietää, mikä on kenenkin keholle hyväksi ja kuinka pitkälle raskautta voi liikkua samalla tavalla kuin ennen sitä. Syketasoista ei kannata olla huolissaan, koska oma tuntemus on siinäkin paras tieteellinen todiste, missä sykkeissä liikkuminen tuntuu mahdolliselta. Mikään liikunta ei ole pahasta ellei se tunnu pahalta.

Itse olen erittäin onnellinen siitä, että olen voinut pitää liikunnan mukana elämässäni myös näin raskausajan. Mikään ei ole ollut itsestään selvää, joten jokainen päivä on ollut hieno kokemus oman kehon kuuntelusta ja pystyvyydestä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. Uskon, että raskaudesta palautuminen on suhteessa siihen, kuinka hyvin on pystynyt pitämään kunnostaan huolta raskauden aikana.Kannustan liikkumaan läpi elämän, kuuntelemaan kehoa läpi elämän ja nauttimaan elämästä läpi elämän. Mitä parempaa voisi olla J

Ja hyvät asiakkaat, tulen takaisin liikuttamaan teitä kunnes palautuminen on sellaisella tasolla, että on järkevää lähteä taas liikkeelle. Pikaisiin näkemisiin!

Räjähtävin terveisin,
Elina Lius
Ryhmäliikuntaohjaaja, Personal Trainer


Mikäli haluat tutustua tuohon mainitsemaani New York Timesin julkaisuun, tässä osoitetiedot Facebookin kautta: Ask well: is it safe to exercise during pregnancy. Mobile.nytimes.com

Kuva: Riikka Kaakkurivaara

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti