tiistai 21. marraskuuta 2017

Laihduttaminen ei ole sirkustemppuja - lue mitä Kimmolle kuuluu 16 kg kevyempänä

Puoli vuotta sitten Kimmo oli siinä tilanteessa, että verikokeet antoivat hieman miettimisen aihetta. Kohta päälle pamahtaisi lääkitys jos toinenkin, ellei meno muutu. Kimmo on 37-vuotias perheenisä, jonka aktiivikoripallovuosista on vierähtänyt hetki, ja omasta itsestä huolehtiminen on jäänyt toisarvoiseen asemaan perheen ja uran mennessä aina itsen edelle. Huhtikuussa Kimmo käveli Buugin ovista sisälle, ja istuimme alas keskustelemaan, mitä tilanteelle voitaisiin tehdä.

- Ajattelin, että personal trainerin avulla voisin saada projektilleni tukea. Minulla oli kuitenkin se käsitys, että ohjelmat ovat kaikille kuitenkin samoja, ja ei se PT-touhu niin henkilökohtaista loppujen lopuksi olisi. Yllätyin kuitenkin erittäin positiivisesti, että kuntosaliohjelmat tehtiin toiveitani kuunnellen ja sellaisiksi mitä tilanteeni kulloinkin vaati ja ruokaohjeistusta mietittiin yhdessä arkeeni sopivaksi, Kimmo kertoo alkufiiliksiään projektista.


Fiiliksiä Kimmon matkalta tähän saakka.Energiaa tuli lisää ja yleinen ketutus hävisi


Kimmo projektin alussa
Projektin alussa Kimmo oli väsynyt, ärsyyntynyt ja turhautunut. Mikään ei oikein kiinnostanut ja ennen hyvin huumorintajuinen mies oli muuttunut haamuksi itsestään. - Kotona olin varsinainen zombie, Kimmo kertoo. Kun muutama kuukausi oli menty eteenpäin alkoi löytyä pilkettä silmäkulmaan. Kotona Kimmo jaksoi puuhastella entistä enemmän ja sohvalla loikoilu ja turha huokailu jäi taakse. - Niin kutsuttu yleinen ketutus poistui, ja elämä alkoi vaikuttaa paljon mukavammalle. Töiden jälkeen jäi energiaa touhuta vielä lasten kanssa.

Kimmolle oli yllätys kuinka helposti näihin tuloksiin on päästy. Hänen toiveenaan oli, että treenin pitää olla kovaa, mutta ruoasta saisi nauttia. Ruokavaliossa edettiin muutamalla muutoksella kerrallaan eteenpäin. - Huomasin, että eihän tämä laihduttaminen tarkoita mitään askeettista ruokavaliota, vaan järkevää syömistä. On sitä ollut herkutteluiltojakin perheen kanssa, mutta sitten on palattu perusruokaan seuraavana päivänä. Turhat roskaruoat tietenkin pitää jättää pois, mutta nyt niitä ei edes juuri tee mieli, kertoo Kimmo ruokavaliomuutoksista.

Kimmo nyt.
Treeni sen sijaan yllätti, että se olikin raskaampaa kuin hän oli ajatellut. Kimmo odotteli kevyempää ja yleispätevämpää treeniä, mutta hänen urheilutaustansa ja kilpailuviettinsä antoivat avaimet kovempaankin treenaamiseen. Treenissä lähdettiinkin hakemaan niitä aktiiviajoilta tuttuja ”kaikkensa antanut”-fiiliksiä. Tätä ennen kuitenkin varmistettiin submaksimaalisella pyöräergotestillä, että Kimmon sydän ja verenkiertoelimistö ovat siinä kunnossa, että sykettä saa reilusti nostaa. Testi näytti vihreää valoa, ja siitä lähtien treeneihin pistettiin täysi vaihde päälle.
Miksi ja kenelle PT?


- Suosittelen ehdottomasti PT:n hankkimista ihan kaikille. Ja erityisesti vielä niille, ketkä kuvittelevat, etteivät sellaista tarvitse. Niinhän itsekin pohdin, ettei PT-paketin ottaminen nyt ehkä näin paljon auttaisi. Moni sijoittaa omaan aikaansa hankkimalla kotiinsa siivoojan esimerkiksi kerran tai kaksi kuussa. Siitä tulee herkästi isompikin lasku kuin PT-paketista. Siivoojan palkkaamista ei nykyään enää edes pidetä elitistisenä, mutta PT-palvelut ovat vielä vähän sellaisen asemassa. Kuinka nyt joku kehtaisi itseensä sijoittaa? Mutta jos perhettäkin ajattelee - eikös se ole silloin hyvä sijoitus, jos isä tai äiti pystyy olemaan enemmän läsnä, jaksaa kotona enemmän eikä äksyile lähipiirilleen?

- Itsekseen kun koettaa laihduttaa, usein on todella ankara itselleen, rankaisee jokaisesta lipsahduksesta, treenaa liikaa ja syö liian vähän. Ja koko homma kaatuu sitten jossakin vaiheessa. Tämä projekti on opettanut myös armollisuutta itselle ja kokonaisuuden hallintaa, eikä vain kalorien laskemista. Laihduttaminen ei ole sirkustemppuja, eikä superdieettejä vaan elämäntapamuutos tarkoittaa juurikin tapojen muutosta lopullisesti. Eli tavallaan tämä on elämän mittainen projekti - monessa merkityksessä.

Usko prosessiin - se toimii


Kimmo on ollut alusta asti päättäväinen projektin suhteen. Hänen kohdallaan erityisen helppoa on ollut se, että hän on luottanut homman ammattilaisen käsiin, eikä varsinkaan lähtenyt stressailemaan, toimiiko nämä metodit oikeasti. - Usko prosessiin on tärkeä. Joillakin prosessi pyörähtää nopeasti vauhtiin, toisilla hitaammin, mutta se pyörähtää kyllä. Rutiinit ovat sitä odotellessa tärkeitä, eli koko ajan ei muuteta hommia, jos jonakin päivänä ei paino laskekaan. Jos koko ajan muutetaan jotakin, ei kroppa enää tiedä mitä siltä odotetaan, kertoo PT-Niina usean vuoden kokemuksella.


Kimmo on puolessa vuodessa saanut karistettua 16,3 kg rasvaa pois, ja yhtään lihasta ei kropasta ole projektin aikana lähtenyt. Sen sijaan sitä on tullut melkein kilo lisää. Viskeraalirasva eli sisäelinten ympärille kertynyt vaarallinen rasva on lähestulkoon puolittunut, ja rasvaprosentti ylipäätään tipahtanut yli kymmenen pinnaa. Vielä on projektia jäljellä noin kuukausi, ja sitten katsotaan ne lopulliset tulokset. Mutta kaikkein hienoin ja arvokkain tulos on kyllä se, että Kimmo on saanut takaisin iloisen ja huumorintajuisen luonteensa ja että elämä tuntuu taas valoisammalle ja energisemmälle!

PT Niina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti